Daguitstap: Herentals en Nijlen: advocaat, likeuren, saffraan, wijn en zoveel meer...

Iedereen is goed op tijd ter plaatse en de bus vertrekt dus stipt om 7h45 richting Nijlen.
Gelukkig maar, want de Belgische wegenwerken en bijhorende omleidingen zorgen voor een iets langere rit.

In De Gouden Haan worden we hartelijk verwelkomd met een kopje koffie en een potje aardbeienadvocaat.  Dat is alvast een goede start.
 

In de gezellige veranda geeft Geert deskundige uitleg over de bereiding van advocaat, over hun assortiment producten (vele varianten van advocaat,
likeuren, kruidenbonbons, advocaatparels, marzikaatjes, zatte kiekens en producten van de imker) en over de vele heilzame eigenschappen
van honing en aanverwante producten. We leren dat je met een bijenkorf bij de hand gewapend bent tegen quasi alle mogelijke kwalen
én dat alcohol gezond is (maakt de bacteriën kapot).

We mogen een kijkje nemen in de keuken waar we op video te zien krijgen hoe advocaat, kruidenbonbons, advocaatparels, marzikaatjes
en zatte kiekens gemaakt worden en we krijgen een selectie van hun producten te proeven.

Als afsluiter kunnen we nog wat rondneuzen in het gezellige winkeltje en de nodige lekkernijen aankopen om thuis nog wat na te genieten van dit bezoek.

  

Tijd om te vertrekken naar Herentals centrum.  We kunnen nog net een kijkje nemen op de braderij (die nog niet veel voorstelt,
want eigenlijk pas in de namiddag volop blijkt door te gaan) voor het begint te regenen.  Op zoek dus naar een overdekt terrasje om een hapje te eten.

Van daar gaat het richting Morkhoven voor een bezoekje aan 'De Belgische Saffraan'.

Linda legt ons haarfijn uit hoe ze ertoe gekomen zijn om Saffraan te kweken en wat er allemaal moet gebeuren
om uiteindelijk in het seizoen (september - oktober) 35 g (jaja 35 gram) saffraan te oogsten per dag. 

   

We krijgen ook te horen dat er veel gesjoemeld wordt bij de verkoop van saffraan en hoe je de echt goede kwaliteit kan herkennen. 
En ja, ook saffraan blijkt heel wat heilzame eigenschappen te hebben.

Het lukt dan nog net om tussen de buien door naar het veld te gaan kijken.
 

Om het bezoek af te ronden kunnen we proeven van thee met sinaas en saffraan, aspergesoep met saffraan en rijstpap met saffraansiroop. 
Wie wil kan voor ons vertrek enkele van hun producten aankopen.

 

In de regen rijden we naar Kappitelberg, een goed verstopte parel in Herselt. 
Zo goed verstopt dat onze chauffeur Stephan het straatje voorbijgereden is voor we het merken. 
Stephan vindt snel een plaatsje waar hij de bus kan keren en zo komen we toch op tijd ter plaatse. 
De parking lijkt wel lang niet zo geschikt voor bussen als de folders en website willen doen geloven,
maar gelukkig is er een plaatsje voor de ingang waar de bus kan blijven staan.

 

Omdat het nog regent, worden we in de eeuwenoude schuur eerst getrakteerd op een fijnparelende Chapittel schuimwijn méthode champenoise.
Ondertussen vertelt Karel met de nodige humor de geschiedenis van het domein. 
Als de buien even ophouden, gaan we naar de wijngaard en legt Karel op zijn eigen, grappige manier, uit hoe ze de ranken snoeien en hoe ze de pluk organiseren. 

  

     

In het pershok licht hij toe hoe de druiven verder verwerkt worden en hoe de verschillende witte, rosé en rode wijnen gemaakt worden. 
Jammer genoeg was de kelder door het aanhoudende slechte weer ondergelopen en konden we daar slecht heel beperkt een kijkje nemen. 
De vele gapjes en anekdotes die Karel tijdens de rondleiding vertelt maken dit wel ruimschoots goed.

   

Terug binnen kunnen we de 6 verschillende wijnen die op het domein gemaakt worden proeven. De ene al lekkerder dan de andere... 
Moeilijk kiezen welke we mee naar huis willen nemen? Dan kopen we maar meerdere soorten ...

De busrit wordt overgoten door een felle plensbui, maar verloopt wel vlot en we komen mooi op tijd aan in 't Verket voor het avondeten.
Hier kunnen we de avond gezellig afronden met een lekker soepje, een malse kalkoenfilet met sinaasappelsaus en een frisse fruitsla. 
Dit alles royaal doorgespoeld met een lekker drankje naar keuze.  Pas in de late uurtjes vetrekt iedereen huiswaarts, moe, maar voldaan!  

Nu even genieten van een welverdiende vakantie!
Vergeet niet om een foto te maken voor de wedstrijd - hieronder geven Marc, Martine, Eric en Kenny al het goede voorbeeld ter inspiratie
 en in september zien we mekaar terug voor de volgende activiteit. Tot dan!