Bedrijfsbezoek: orchideeënkwekerij Cymbiflor en Brouwerij De Kroon

Woensdag 20 april, Marc krijgt het even warm als hij een telefoontje krijgt van Maggy van Cymbiflor...
 Ze gaat toch weer niet zeggen dat het niet kan doorgaan, zeker...
Oef, 't is enkel om een laatste keer het juiste aantal deelnemers te vragen!
En dan op zaterdag 23 april is het zo ver.
Om 14h25 komen Martine en Eric als laatste de parking bij Cymbiflor opgereden ((met dank aan de files in Halle).  
De groep is voltallig, we kunnen eraan beginnen.
Nadat we ons, volgens de strenge 'guidelines' van Maggy (doorschuiven aub!) geïnstalleerd hebben, worden we hartelijk onthaald door Jan.

      
Terwij lwij genieten van een lekkere eclair en een tas koffie geeft Jan een zeer deskundige en enthousiaste uitleg over zijn troetelkindjes:
de orchideeën.  Van naaldje tot draadje legt hij wat er allemaal bij komt kijken om een plantje te kweken en hoe je deze plantjes best verzorgt.
  
Aan zijn boeiende uitleg - af en toe doorspekt met een grapje, hoor je dat hij gepassioneerd is door deze planten, en dat hij niet zo 
hoog oploopt met de collega-kwekers uit Nederland ;-)
Na deze toelichting kunnen we een kijkje nemen in de serres waar prachtige exemplaren te bewonderen zijn en sommigen laten zich
verleiden om er ééntje mee naar huis te nemen.
      

Dan is het tijd om te vertrekken naar onze volgende afspraak: brouwerij De Kroon.
Onderweg zorgt een wielerkoers voor wat verwarring bij sommige chauffeurs, maar na een korte rit zijn we - eigenlijk veel te vroeg -
ter plaatse.

Geen probleem, zo blijkt, want de vorige groep is blijkbaar niet komen opdagen, waardoor we toch direct aan het bezoek kunnen beginnen.
In de eeuwenoude brouwerij krijgen we door Gert uitleg over het proces van het bierbrouwen, doorspekt met wat lokale geschiedenis.
De trapjes in de brouwerij zijn duideijk even oud als de rest van het gebouw en dus is het best dat je eerst uitleg krijgt en de rondleiding
volgt en dan pas het bier proeft, anders kan het even tricky worden.
    
Als we terug beneden zijn krijgen we het seizoenbier van Brouwerij De Kroon te proeven en dan is het tijd om het restaurant in te
duiken, waar we kunnen proeven van vele andere biersoorten bij lekkere varkenswangetjes in mosterdsaus.
      
Na nog een lekker dessertje naar keuze is het dan tijd om huiswaarts te gaan.
Het was weer een leuke namiddag en we hebben weer één en ander bijgeleerd, namelijk:

  • dat orchideeën graag in het licht staan, maar niet in de zon
  • dat ze niet teveel water mogen krijgen
  • dat de juiste grond belangrijk is
  • dat er superdure exemplaren bestaan
  • dat Nederlandse kwekers al eens met kleurstof spelen
  • dat ze in Neerijse averechts zijn
  • dat de toenmalige brouwer in 14-18 koppig probeerde zijn koperen ketels te redden van 'den Duits' maar dat dit niet gelukt is
    en vooral:
  • dat bier gezonder is dan water

Reacties

Marc Devillé - do, 05/12/2016 - 10:10

Bedankt Martine voor het verslag van ons bedrijfsbezoek. Het telefoontje van Maggy was wel even schrikken, van ' zal toch weer ni waar zij zeker. We zaten op dat moment toevallig in de wagen richting Drogenbos,onze bestemming zou vlug Overijse geweest zijn voor een life interventie bij Cymbiflor. Nog een woordje van dank tenslotte aan Maggy en haar ploeg voor de koffie en eclair,en het wijntje voor Luc, aja Luc jij mocht niet vergeten dat drinken en rijden niet samen gaan, Jan mercikes voor de uitleg hoe we het best onze orchideeën verzorgen en aan de hele ploeg van brouwerij De Kroon "nen dikke merci he seg" Ook nog bedankt aan iedereen die erbij was voor de gezellige dag. Voila eerste reactie is toegevoegd,het ijs is gebroken.Wie volgt?